Skip to content

YMPÄRISTÖTOIMIJAT ROJAVAN PUOLESTA!

Read this text in English, Deutsch, Italiano, Castellano, Français, Polski, Türkçe, Português

Mesopotamia Ecology Movement -liike ja Make Rojava Green Again -kampanja kutsuvat toimimaan Erdoganin hallinnon Pohjois-Syyriaan kohdistuvia sotatoimia vastaan.

#RiseUp4Rojava! Kansainvälisen vastarinnan päivät 27.-28.1.2019

Pohjois-Syyrian ihmiset ja demokraattinen itsehallinto ovat hyökkäyksen kohteina, kun Turkin armeija jihadistisine koplineen uhkaa vallata Pohjois-Syyrian demokraattisen federaation (Rojavan) alueen. Turkin valtio kätyreineen tavoittelee valtaa, öljyä ja maata. Turkki on miehittänyt Afrinin aluetta alkuvuodesta 2018 asti, nyt tämä miehitys tahdotaan ulottaa koko Pohjois-Syyriaan.

Hyökkäys uhkaa paitsi laukaista humanitäärisen kriisin – tulee lukemattomia siviilikuolonuhreja ja miljoonia ihmisiä ajetaan kodeistaan – myös tuhota alueella kehittyvän ekologiaan, naisten vapautukseen ja demokratiaan perustuvan yhteiskunnallisen vallankumouksen.

Sota Pohjois-Syyrian demokraattista federaatiota vastaan on myös sotaa luontoa ja alueella asuvien ihmisten ekologisia elinkeinoja vastaan. Viime vuosikymmenten taistelut Lähi-idän herruudesta ovat tappaneet miljoonia ihmisiä, mutta myös tuhonneet laajoja maa-alueita, kun pommitusten ja metsäpalojen lisäksi vielä uraaniammukset ja kemialliset aseet jäävät saastuttamaan maata. Myös öljylähteitä on ryöstelty sotatoimien seurauksena.

Kaiken tämän tuhon keskellä on kuitenkin toivoa. Jo vuosia ekologinen liikehdintä on kasvanut kaikkialla Lähi-idässä. Kurdistanissa ihmiset tahtovat ratkaista ilmastonmuutoksen, sotien, kolonialismin ja kapitalistisen riiston aiheuttamat ongelmat. Mesopotamia Ecology Movement perustettiin useita vuosia sitten vastustamaan Turkin valtion pystyttämiä patoja, jotka aavikoittavat Kurdistania ja ovat tuhoisia perinteiselle maataloudelle. Aktivistit ympäri Kurdistania uudelleenmetsittävät alueita kamppaillakseen saastumista ja aavikoitumista vastaan niin Bakurissa (Pohjois-Kurdistan) kuin Rojavassakin. Uudelleenmetsityshankkeet ovat myös yksi Make Rojava Green Again -kampanjan tärkeimmistä tavoitteista.

Hyökkäysuhan realisoituessa Pohjois-Syyrian demokraattisessa federaatiossa tulisi luonnontuho pahenemaan uudelle tasolle ja uhkaamaan alueella tapahtuvaa ekologista vallankumousta. Siksipä kutsumme kaikkia tukijoitamme sekä ekologeja ja ympäristöväkeä ympäri maailman toimintaan Pohjois-Syyriaa uhkaavaa Turkin hyökkäystä vastaan.

Pohjois-Syyriaan kohdistuvat hyökkäykset uhkaavat myös sen uskonnollisten yhteisöjen, kulttuurien ja kansojen rauhanomaista rinnakkaiseloa. Kaikki on vaakalaudalla; meidän tulee puolustaa toivoa, elämää ja ihmisyyttä fasismia vastaan. Rojavan vallankumous on toivon majakka naisille Lähi-idässä ja kaikkialla. Se näyttää esimerkillään, että naisten vapautuminen patriarkaatin diktatuurista on mahdollista. Erdoganin sota pyrkii tuhoamaan tasavertaisiin oikeuksiin perustuvan yhteiskunnan ja mitätöimään kaikki naisliikkeen saavutukset, kuten Afrinin miehityksessä on jo käynyt.

Tässä rikoksessa ovat osallisina monet valtiot ja liikeyritykset ympäri maailman. Useat eurooppalaiset ja amerikkalaiset yritykset käyvät kauppaa Turkin kanssa, tuottavat siellä tuotteitaan ja tekevät investointeja sinne. Länsimaiset pankit myöntävät lainoja Erdoganille ja Nato-maat ovat näyttäneet hyökkäykselle vihreää valoa vetämällä joukkonsa alueelta. Ne ovat kaikki osallisia sotaan Pohjois-Syyrian demokraattista federaatiota vastaan ja saavat tuta vastarintamme.

Yhdessä Rojavan internationalistisen kommuunin (Internationalist Commune of Rojava) kanssa kutsumme teitä toimintaan ympäri maailman, alkaen 27.-28.1.2019. Kaikkien luonnolle ja ekologiselle elämälle omistautuneiden, feministisen vaihtoehdon puolesta taistelevien, ihmisoikeuksille ja rauhalle omistautuneiden tulisi tietää, mitä Syyriassa tapahtuu. Syyrian tapahtumat vaikuttavat myös meihin.

Vaatimuksemme:

Nato-maiden ja Venäjän tulee vastustaa Turkin hyökkäyssuunnitelmia. Niiden tulee tunnustaa Pohjois-Syyrian demokraattinen federaatio, jonka edustajien on päästävä mukaan Syyrian konfliktista käytäviin neuvotteluihin.

Taloudellinen yhteistyö Erdoganin ja Turkin valtion kanssa tulee lopettaa. Tämä koskee erityisesti yrityksiä, joilla on tuotantoa, myyntiä tai investointeja Turkissa. Kaikkien aseiden sekä sotatoimissa käytettävien ajoneuvojen ja polttoaineen vienti Turkkiin on lopetettava.

Sinä voit vaikuttaa! Paljasta Erdoganin hallinnon kanssa yhteistyötä tekevät toimijat ja vaadi näitä lopettamaan.

Mesopotamia Ecology Movement ja Make Rojava Green Again, 7.1.2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *