Skip to content

Økologer står op for Rojava

Read this text in English, Deutsch, Italiano, Castellano, Français, Polski, Türkçe, Português, Suomi, Pусский

Mesopotamia Ecology Movement og Make Rojava Green Again-kampagnen kalder til handling for at stoppe Erdogans krig i Nordsyrien.

#RiseUp4Rojava! Støt de Internationale Modstandsdage den 27. og 28. januar!

Nordsyriens befolkning og deres demokratiske selvadministration er under angreb fra den tyrkiske hær og dens jihadistiske bander, som truer med at invadere og besætte Nordsyriens Demokratiske Føderation (Rojava). Den tyrkiske stat og dens repræsentanter går efter magt, olie og land. Præcis som de har været i gang med at besætte Afrin-regionen fra begyndelsen af 2018, vil de denne gang besætte hele Nordsyrien.

Udover at udløse en humanitær katastrofe, som har forårsaget adskillige dødsfald, og drevet millioner af mennesker ud af deres hjem, truer dette angreb med at ødelægge dén sociale revolution baseret på økologi, kvindefrigørelse og demokrati, som har udfoldet sig i regionen.

Krig mod Nordsyriens Demokratiske Føderation betyder også krig mod naturen, samt mod de derboende folks miljømæssige eksistensgrundlag. De seneste årtiers krige om overherredømme i Mellemøsten har ikke kun dræbt millioner af mennesker, de har også ødelagt enorme områder gennem skovafbrændinger og bombardementer, har forurenet landet med uran, ammunition og kemiske våben, og har forårsaget plyndringen af oliekilder.

Men på trods af al destruktionen, er der håb. I årevis har der været en voksende miljøbevægelse i alle dele af Mellemøsten. I Kurdistan vil folk gerne løse problemerne, der er forårsagede af klimaforandringer, krige, kolonialisme og kapitalistisk udbytning. Mesopotamia Ecological Movement blev grundlagt for adskillige år siden for at modkæmpe de dæmninger, der er blevet bygget af den tyrkiske stat, som har ledt til ørkendannelse i Kurdistan, og ødelæggelsen af traditionelt landbrug. Over hele Kurdistan arbejder aktivister på genplantning af skov til bekæmpelse af forurening og ørkendannelse over hele Bakur (Nordkurdistan), så vel som i Rojava. Støtte til genplantningen af skove er også ét af Make Rojava Green Again-kampagnens hovedmål.

Med den nært forestående invasion af Nordsyriens Demokratiske Føderation, vil ødelæggelsen af naturen nå et nyt niveau, og true klimarevolutionens fremkomst i regionen. Derfor kalder vi på alle vore støtter og økologer i hele verden til at handle mod truslen mod en tyrkisk invasion af Nordsyrien.

Aggressionen mod Nordsyrien truer også den fredfulde sameksistens mellem religiøse grupper, kulturer og folk. I Nordsyrien i dag er alt på spil. Det handler om at forsvare håb, liv og menneskeheden mod fascismen. Revolutionen i Rojava er et håbets fyrtårn for kvinder i Mellemøsten og derudover. Den viser, at kvinders frigørelse fra patriarkatets diktatur, er mulig. Erdogans krig har til formål at ødelægge et samfund baseret på lige rettigheder, og underminerer alle kvindebevægelsens bedrifter, som det allerede er sket med invasionen og besættelsen af Afrin.

Verdens stater og virksomheder er medskyldige i denne forbrydelse. Mange europæiske og amerikanske virksomheder handler med, producerer og investerer i Tyrkiet. Vestlige banke yder kredit til Erdogan, og NATO-stater har givet Erdogan grønt lys til hans invasionstrussel ved at tilbagetrække deres tropper fra regionen. De deltager alle i krigen mod Nordsyriens Demokratiske Føderation, og vil møde vores modstand.

Sammen med Internationalist Commune of Rojava kalder vi til handling den 27. og 28. januar over hele verden. Alle der har forpligtet sig til naturen og et økologisk liv, alle de der kæmper for et feministisk alternativ, alle de der har forpligtet sig til menneskerettigheder og fred, bør være opmærksomme på, hvad der sker i Syrien. Hvad der sker dér, påvirker os.

Vi kræver:

Nato-staterne og Rusland må modsætte sig den tyrkiske stats invasionsplaner. De må anerkende Nordsyriens Demokratiske Føderation, og Rojavas repræsentanter må involveres i forhandlingerne om konflikten i Syrien.

Økonomisk samarbejde med Erdogan og den tyrkiske stat må stoppes. Dette vedrører især firmaer som producerer i, sælger til, eller investerer i Tyrkiet. Al eksport af våben, køretøjer og brændstof brugt til krigsførsel må stoppes.

Du kan gøre noget! Afslør hvordan regeringer, virksomheder og militærstrukturer i dit hjemland, er knyttede til Erdogans regime, og til krigen mod Nordsyrien, og få dem til at stoppe.

Mesopotamia Ecology Movement and Make Rojava Green Again, januar 2019.

Vil din organisation underskrive vores opråb? Skriv til os på [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *