Skip to content

Να ξανακάνουμε πράσινη τη Rojava Κάλεσμα για δράσεις στις 18 και 19 Ιουλίου

Να ξανακάνουμε πράσινη τη Rojava Κάλεσμα για δράσεις στις 18 και 19 Ιουλίου

Rise Up 4 the Revolution

Μαζί με τις καμπάνιες Rise Up 4 Rojava και Women Defend Rojava, καλούμε σε δύο Διεθνείς Ημέρες δράσης στις 18 και 19 Ιουλίου 2020, κατά των βομβαρδισμών και της εισβολής στο Basûr (Νότιο Κουρδιστάν, Ιράκ) και την κατοχή των περιοχών της Rojava από τον τουρκικό στρατό. Μαζί, καλούμε όλους τους ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού – της δημοκρατίας, της οικολογία και του φεμινισμού– να βγουν στους δρόμους και να ξεσηκωθούν για την επανάσταση. Από την πλευρά μας, θα θέλαμε επίσης ιδιαίτερα να καλέσουμε όλες τις οικολογικές ομάδες, τα κινήματα και τα κόμματα αλλά και όλους τους ανθρώπους που αισθάνονται και βλέπουν τους εαυτούς τους ως οικολόγους να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και τις δράσεις.

Ο πόλεμος είναι το αντίθετο της οικολογίας:
Πιστεύουμε ότι το να είναι κάποιος οικολόγος σημαίνει πως είναι ενάντια σε όλους τους επιθετικούς πολέμους. Επειδή, οι πόλεμοι είναι το αντίθετο από αυτό που εμείς, ως οικολόγοι, αγωνιζόμαστε. Ενώ προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν οικολογικό και ηθικό κόσμο όπου όλα τα ζωντανά πλάσματα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά, οι πόλεμοι καταστρέφουν και μολύνουν περαιτέρω τον πλανήτη μας. Ενώ καταβάλλουμε τόσο μεγάλη προσπάθεια για την αναδάσωση των ερήμων, για την οικοδόμηση οικολογικών ενεργειακών υποδομών, για την παροχή μη μολυσμένων και μη τοξικών τροφίμων και νερού για όλους τους ανθρώπους, οι πόλεμοι μπορούν να καταστρέψουν όλα αυτά σε λίγες μέρες και να μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και το νερό με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Και αυτό συμβαίνει σήμερα στο Bakûr (Βόρειο Κουρδιστάν, Τουρκία), τη Rojava, τη βορειοανατολική Συρία και το Basûr. Μέσω της εισβολής του στη Συρία και το Ιράκ, το Τουρκικό κράτος καταστρέφει τη ζωή: καίγοντας χωράφια και δάση στη Rojava, κόβοντας τα ελαιόδεντρα του Afrin, βομβαρδίζοντας τις υποδομές ηλεκτρισμού και ύδρευσης, κόβοντας τη ροή των μεγάλων ποταμών που διέρχονται από την Τουρκία στη Συρία και τώρα εδώ και μερικές εβδομάδες βομβαρδίζοντας περισσότερο από ποτέ την ανέγγιχτη φύση των βουνών του Νότιου Κουρδιστάν, μολύνοντας το έδαφος, το νερό και τον αέρα, άγνωστο μέχρι πότε.

Οι τουρκικές επιθέσεις έχουν στόχο όλα τα μέρη όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται για δημοκρατία, οικολογία και φεμινισμό:
Για χρόνια, το Τουρκικό κράτος, με την περιστασιακή έγκριση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, επιδιώκει έναν γενοκτονικό πόλεμο εναντίον των Κούρδων και των άλλων μειονοτήτων της Μέσης Ανατολής (Γεζίντι, Αρμένιους, Χαλδαίους, Ασσύριους κλπ.) και τώρα εισβάλλει στη Συρία και το Ιράκ κόντρα σε όλους τους διεθνείς νόμους. Αλλά αυτό που στοχεύουν είναι το πολιτικό σχέδιο που βρίσκεται πίσω από αυτούς τους ανθρώπους: ο στόχος τους είναι να βάλουν τέλος στην οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, οικολογικού και φεμινιστικού τόπου στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο το κόσμο. Πράγματι, η επανάσταση της Rojava, μαζί με τις απελευθερωμένες αραβικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, τα ελεύθερα βουνά του Κουρδιστάν, το αυτοδιοικούμενο στρατόπεδο προσφύγων Maxmur και η δημοκρατική περιοχή του Sengal είναι όλα παραδείγματα ότι ένας άλλος τρόπος ζωής είναι εφικτός εκτός της καπιταλιστικής νεωτερικότητας. Αυτά είναι όλα μέρη όπου εφαρμόζεται ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός και όπου δημιουργούνται οικολογικές και φεμινιστικές κοινωνίες. Επειδή η Rojava, μαζί με αυτά τα μέρη εμπνέουν τόσους πολλούς ανθρώπους στον κόσμο, αποτελούν απειλή για τα εθνικιστικά, καπιταλιστικά και πατριαρχικά συμφέροντά τους. Επομένως, η Τουρκία αποφάσισε να βομβαρδίσει και να κάψει κάθε ίντσα αυτών των εδαφών. Το μήνυμά τους είναι σαφές: είτε θα παραδοθούν στην καπιταλιστική νεωτερικότητα, είτε θα αντιμετωπίσουν την ολοκληρωτική καταστροφή της φύσης και του λαού.

Στις 15 Ιουνίου, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε το Maxmur και το Sengal. Μερικές μέρες αργότερα άρχισαν επίγεια επίθεσή για να εισβάλουν στο Basûr (Νότιο Κουρδιστάν, Ιράκ) όπου δεκάδες βόμβες πέφτουν κάθε μέρα από τότε. Στις 23 Ιουνίου, επιτέθηκαν στη Rojava με drone, δολοφονώντας 3 γυναίκες του Kongra Star, την οργάνωση ομπρέλα του Γυναικείου Κινήματος, σε μια γειτονιά του Kobane. Επίσης, στις 25 Ιουνίου, ένα άλλο drone σκότωσε 8 πολίτες στην επαρχία Sulaymaniyah. Και στα βουνά, ο πόλεμος συνεχίζεται.

Γι’ αυτό καλούμε σε διεθνή αλληλεγγύη! Ζητάμε από όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στην αξία της οικολογίας, του φεμινισμού και της ριζοσπαστικής δημοκρατίας να βγουν στο δρόμο στις 18 και 19 Ιουλίου και να συμμετάσχουν στις προπαρασκευαστικές δράσεις παγκοσμίως.

Ενάντια σε κάθε επιθετικό πόλεμο, ενάντια σε κάθε φασισμό και ολοκληρωτισμό, ενάντια στην πατριαρχία και τον καπιταλισμό, ενάντια στην καταστροφή της φύσης:

Ξεσηκωθείτε για τη Ροζάβα
Ξεσηκωθείτε για τα Ελεύθερα βουνά του Κουρδιστάν
Ξεσηκωθείτε για την περιοχή Sengal και το Maxmur και
Ξεσηκωθείτε για τη δημιουργία ενός οικολογικού και ηθικού κόσμου!

Μόνοι δεν είμαστε τίποτα, ενωμένοι όμως είμαστε ασταμάτητοι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *